Ubytek materii organicznej w glebie przyczynia się do pogorszenia jej struktury. Ogranicza to wsiąkanie i przesiąkanie wody w głębsze warstwy gleby oraz jej podsiąkanie i magazynowanie.

Utrudnienia te widoczne są na przykładzie próbki gleby kontrolnej, gdzie woda wsiąka tylko w świeżo uprawioną warstwę, gdyż pogorszona struktura uniemożliwia jej przesiąkanie w głąb. Natomiast w próbce użyźnianej poprawa struktury umożliwiła szybsze przesiąknięcie wody przez całą warstwę gleby.
Próbki gleby z plantacji buraka cukrowego (na głębokość 30 cm) pobrane po opadach deszczu.

Trzy letnie badania przeprowadzone przez Katedrę Gleboznawstwa i Ochrony Gleb z Olsztyna i Bydgoszczy wykazują spadek gęstości gleby ciężkiej i wzrost jej porowatości po zastosowaniu UGmax.
Poprawa struktury gleby przyspiesza wsiąkanie wody oraz zanikanie zalewisk i podtopień. Umożliwia to wcześniejsze wejście z zabiegami agrotechnicznymi i zmniejszenie ich uciążliwości.
|