|
Jak przetworzyć zalegającą w glebie słomę w plonotwórczą próchnicę?
Z braku odpowiednich mikroorganizmów zastosowanie azotu do rozkładu słomy nie przynosi oczekiwanego efektu.
Z badań przeprowadzonych w Katedrze Chemii Rolnej Akademii Rolniczej w Poznaniu wynika, że po zastosowaniu Użyźniacza Glebowego firmy BOGDAN słoma pszenna i kukurydziana została rozłożona w ciągu jednego sezonu wegetacyjnego bez zastosowania azotu!
Uproszczona uprawa, nawozy mineralne i chemiczne środki ochrony roślin powodują zanik mikroorganizmów próchnicotwórczych w glebie.
Z powodu braku odpowiednich mikroorganizmów słoma leży w glebie latami i jest przechowalnią chorób grzybowych, porażających rośliny następcze, a wytworzone przez grzyby mikotoksyny obniżają jakość plonu.
W trakcie wegetacji rośliny czerpią składniki pokarmowe między innymi z rozłożonej próchnicy obniżając jej zawartość w glebie.
Spadek poziomu próchnicy powoduje utratę struktury gleby i wypłukiwanie składników oraz spławialnych części w głąb gleby, tworząc nieprzepuszczalną warstwę.
Utrudnia to wsiąkanie i podsiąkanie wody oraz rozwój systemu korzeniowego, co ogranicza pobór wody i składników pokarmowych przez rośliny, zwiększając ryzyko strat na skutek suszy.
Gleba traci swą żyzność, staje się zlewna i trudna w uprawie.
W rezultacie rosną koszty, a spadają plony i opłacalność produkcji rolnej.
Słoma jest cennym źródłem makro i mikroskładników oraz podstawowym materiałem do tworzenia próchnicy w glebie, pod warunkiem, że zostanie efektywnie przetworzona.
W tym celu należy zaszczepić ją mikroorganizmami próchnicotwórczymi.
Niezbędny zestaw takich mikroorganizmów, w tym również wiążących azot z powietrza, zawiera Użyźniacz Glebowy UGmax,
Potwierdzają to wyniki badań przeprowadzonych w różnych ośrodkach naukowo - badawczych, z których wynika, że resztki pożniwne zostały rozłożone w ciągu jednego sezonu wegetacyjnego, powodując wzrost zawartości próchnicy w glebie oraz wzrost pH i składników pokarmowych.
Wzrost zawartości próchnicy w glebie powoduje, poprawę pH i zasobności w składniki pokarmowe.
Wraz ze wzrostem zawartości próchnicy, gleba odzyskuje pulchność i staje się łatwa w uprawie.
Stopniowo proces poprawy struktury obejmuje również głębsze warstwy ułatwiając wsiąkanie, podsiąkanie i magazynowanie wody. Próchnica chłonie wodę jak gąbka. Według prof. J. Hermanna z UTP w Bydgoszczy wzrost zawartości próchnicy w glebie o 1% zatrzymuje dodatkowo od 90 do 150 t/ha wody.
Zawarte w próchnicy substancje humusowe poprawiają biologiczne i fizyko-chemiczne właściwości gleby oraz wzmacniają rozwój roślin.
Warunki te sprzyjają tworzeniu silnego systemu korzeniowego i umożliwiają lepszą penetrację gleby. Czerpanie wody i składników pokarmowych również z głębszych warstw gleby powoduje lepsze odżywienie roślin i łagodzi stres wodny.
W miarę poprawy warunków w glebie rośliny stają się silniejsze, odporniejsze i wydają coraz wyższe i stabilniejsze plony przy stopniowym spadku kosztów uprawy.
UGmax stosujemy w dawce 0,9 l/ha rocznie, w jednym lub dwóch zabiegach.
Opryskujemy resztki pożniwne, poplony, obornik i inne nawozy organiczne przed uprawą gleby.
Podobne efekty uzyskujemy stosując UGmax na przepuszczalną lub uprawioną glebę przed opadami deszczu, który wprowadzi mikroorganizmy w środowisko glebowe.
Im wcześniej wprowadzimy UGmax do gleby, tym mikroorganizmy mają więcej czasu na rozłożenie masy organicznej i udostępnienie składników pokarmowych następnym roślinom.
Systematyczne stosowanie UGmax zwiększa urodzajność gleby.
Zapewnia to wysokie i stabilne plony oraz wzrost opłacalności produkcji rolnej.
|