|
|
|
U |
|
|
|
P.P.H.U. BOGDAN
Bolesławowo 40/1
83-250 Skarszewy
tel./fax 0-58/588 22 42
tel. 0-58/586 00 72 - 3
bogdan@bogdan.agro.pl |
|
|
|
|
Zapraszamy na naszą nową stronę internetową
www.bogdan.agro.pl
|
Dlaczego należy stosować UGmax?
|
Żyzność gleby jest podstawowym czynnikiem wpływającym bezpośrednio na wielkość i jakość plonu roślin uprawnych, zaś najważniejszym elementem decydującym o żyzności gleby jest jej zasobność w próchnicę i składniki pokarmowe.
|

Tylko w glebie bogatej w próchnicę możemy skutecznie wykorzystać potencjał uprawianych roślin, stosowanych nawozów i środków ochrony.
Poziom próchnicy uzależniony jest między innymi od ilości i rodzaju mikroorganizmów glebowych, które przetwarzając masę organiczną w próchnicę, odbudowują jej zasoby w glebie.
Tymczasem od wielu lat obserwujemy spadek ilośći próchnicy w glebie.
|
 |
Badania prowadzone w Katedrze Gleboznawstwa i Ochrony Gleb UTP w Bydgoszczy w latach 2005-2007 potwierdzają spadek zawartości próchnicy w glebie.

Zmiany, jakie zaszły w produkcji rolnej i środowisku spowodowały zanik próchnicotwórczych mikroorganizmów w glebie.
Z tego powodu resztki pożniwne, obornik, a w szczególności słoma coraz trudniej się rozkładają i zalegają w glebie latami stwarzając warunki do rozwoju wielu chorób.
|

Zastosowanie azotu do przyspieszenia rozkładu słomy nie podnosi zawartości próchnicy w glebie.

|

|
|
Spadek poziomu próchnicy powoduje między innymi pogorszenie struktury gleby, co utrudnia wsiąkanie, podsiąkanie i magazynowanie wody, obniża pH, zmniejsza przyswajalność składników pokarmowych oraz przyczynia się do ich wypłukiwania.
Są to główne przyczyny, które utrudniają rozwój roślin i uniemożliwiają wzrost plonów. |
Dodatkowo w glebie o niskim poziomie próchnicy następują utrudnienia agrotechniczne i wzrost kosztów uprawy.

Gleba o niskim poziomie próchnicy zbryla się, jest trudna w uprawie i uniemożliwia
prawidłowy rozwój roślin.
Zahamowanie procesu spadku próchnicy i odbudowę żyzności gleby umożliwia stosowanie UGmax. Preparat zawiera mikroorganizmy próchnicotwórcze, które po wprowadzeniu do środowiska glebowego skutecznie inicjują rozkład zawartej w glebie masy organicznej powodując, że słoma przestaje być problemem, a staje się cennym źródłem próchnicy i składników pokarmowych dla roślin.
Zawartość próchnicy trwałej i aktywnej w glebie po trzech latach ścisłych doświadczeń zastosowania UGmax do rozkładu słomy przy różnych dawkach nawożenia azotem w porównaniu do kontroli, Katedra Chemii Rolnej UP w Poznaniu.

Zastosowanie UGmax do rozkładu słomy spowodowało, że zawartość próchnicy w glebie nie tylko przestała spadać ale wzrosła i utrzymywała się na wysokim poziomie bez względu na wielkość zastosowanej dawki azotu w uprawie roślin. |
|
|
 |
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
|