|
Akademia Rolnicza w Poznaniu - mgr inż. Karolina Frąckowiak
Od dwóch lat w Katedrze Chemii Rolnej AR w Poznaniu prowadzone są wszechstronne badania mające na celu ocenę wpływu Użyźniacza na glebę oraz plony roślin uprawnych.
Celem oceny roli UG w kształtowaniu plonu i jakości technologicznej buraków cukrowych, w roku 2005 założono cztery doświadczenia polowe, w roku 2006 pięć. Testowany nawóz aplikowano wiosną bezpośrednio na glebę oraz pogłównie, tuż przed zakryciem międzyrzędzi. Nie zmieniano przy tym poziomu nawożenia mineralnego na testowanym polu.
W każdej z 5 miejscowości, w których prowadzono badania, stwierdzono wyraźny wzrost plonu (tabela) oraz w większości przypadków polaryzacji buraków cukrowych. Również średnie z dwóch lat wskazują na wzrost plonu korzeni buraków cukrowych średnio o 12,9 t/h. Największy przyrost plonu korzeni w 2006 r odnotowano w miejscowości Obra Nowa, aż o 33,5%. Wielkość plonu technologicznego cukru, która zależy od wielkości plonu ogólnego, wielkości polaryzacji oraz strat przerobowych po zastosowaniu UG również uległa zwiększeniu. Na przestrzeni dwóch lat średni przyrost plonu technologicznego cukru wyniósł 26,6%. W 2006 roku największy wzrost plonu cukru wystąpił w miejscowości Drzonek, wyniósł 3,4 t/ha-1.
Korzystny wpływ UG na wzrost roślin buraków cukrowych wynika głównie ze wszechstronnej poprawy właściwości gleby, co zmniejszyło m.in. niekorzystne skutki suszy 2006 r. Wprowadzony do gleby UG przyspieszył mineralizację resztek roślinnych, a tym samym zwiększył ilość dostępnych składników pokarmowych dla roślin buraka. Dzięki korzystnemu wpływowi mikroorganizmów glebowych na strukturę gleby korzenie spichrzowe buraków cukrowych swobodnie wzrastają w głąb profilu glebowego (zdjęcie).
Uzyskane wyniki pozwalają stwierdzić, że stosowanie UG wpływa na zwyżkę plonów i znacznie podnosi opłacalność produkcji buraka cukrowego.
|